KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Przystanek szósty -Wędrówką jedną życie jest człowieka…

„Wędrówką jedną życie jest człowieka…”

Turystyka – to pasja uczniów i nauczycieli szkoły przy ul. Nadrzecznej. Wędrówki po Polsce i Europie stały się źródłem wiedzy, nowych doświadczeń, przeżyć, emocji, a także zmagań z własnymi słabościami…

Na przestrzeni sześciu dekad istnienia szkoły wiele z organizowanych wycieczek odbyło się pod znakiem ekologii. Uczniowie brali udział m.in. w Szczecińskim Ogólnopolskim Rajdzie Ekologicznym Młodzieży Szkolnej, w Rajdzie „Ekologia po angielsku i niemiecku, czyli turystyka bez granic”, w  Międzynarodowych Targach Ekologicznych w Poznaniu. W ramach edukacji ekologicznej, związanej z kształceniem w Technikum Chemicznym i Technikum Ochrony Środowiska, miały miejsce  wycieczki programowe, np. do Instytutu Warzywnictwa i Sadownictwa w Skierniewicach, Kopalni Węgla Brunatnego oraz elektrowni i ekologicznej oczyszczalni ścieków w Bełchatowie, zakładu produkcyjnego Grupy Ceramika Paradyż  w Wielkiej Woli, stacji uzdatniania wody w Bronisławowie. Młodzież obecnego Technikum nr 6 odwiedziła w ramach projektu „Nasza Eko - pracownia” m.in. Hydropolis we Wrocławiu, a także regularnie od czterech lat uczestniczy w seminariach uczniowsko – studenckich Problemyochrony środowiska na Wydziale Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej.

Wyjątkową rolę w szkolnej turystyce odegrały wyprawy w góry, organizowane w ramach działalności Szkolnego Koła Polskiego Towarzystwa Schronisk Młodzieżowych oraz Szkolnego Koła Turystyczno – Krajoznawczego. Tradycją stały się rajdy piesze w Beskid Żywiecki, Beskid Sądecki, Beskid Śląski, Beskid Makowski, Pieniny, Tatry, Karkonosze, Góry Świętokrzyskie…Górskie wędrówki to sprawdzian wytrzymałości fizycznej i okazja doskonalenia siły charakteru.

W  ofercie szkoły znajdują się także wyjazdy zagraniczne ( organizowane były wycieczki do Grecji, Włoch, Wiednia, Bratysławy, na Węgry, na Litwę ), wycieczki krajoznawcze (Warszawa, Kraków, Kazimierz Dolny, Puławy, Czarnolas,  Ogrodzieniec, Częstochowa, Toruń, Wrocław…) oraz wycieczki programowe w ramach edukacji teatralnej (odwiedzamy łódzkie teatry i instytucje kulturalne, jak  Teatr Nowy, Teatr im. Stefana Jaracza, Teatr Powszechny, Teatr Wielki, Teatr Muzyczny, Muzeum Kinematografii, Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna).

Wędrowanie ma nie tylko wymiar praktyczny. Od czasów mitycznego Odysa jest uważane za metaforę ludzkiego życia.. „Wędrówką jedną życie jest człowieka…’ – słowa kultowej piosenki Starego Dobrego Małżeństwa, autorstwa Edwarda Stachury, potwierdzają tę głęboką prawdę, a wyprawy i powroty do miejsc bliskich sercu bywają źródłem refleksji, zadumy, niepowtarzalnych wzruszeń, które staną się zapewne udziałem Absolwentów, byłych i obecnych Nauczycieli oraz Pracowników, a także Przyjaciół ZSP nr 8 w jubileuszowym 2019 roku.

 

Pozostaje nam tylko zaprosić wszystkich na uroczystą galę jubileuszową w mury Nadrzecznej.

 

Serdeczne podziękowania dla Pani Beaty Węglińskiej,
która zabrała nas wszystkich w tę sentymentalną podróż.