KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Przystanek drugi - Liceum ogólnokształcące - nowe horyzonty

Liceum ogólnokształcące  - nowe horyzonty    

Poszukując jak najlepszych rozwiązań edukacyjnych dla społeczności lokalnej, powołano w roku 1992 Liceum Ogólnokształcące, które jako jedyna szkoła funkcjonuje przy Nadrzecznej do dzisiaj. W roku 1997 aneksem do aktu założycielskiego wprowadzono nazwę: III Liceum Ogólnokształcące.

W roku 2000 Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1, w skład, którego wchodziło III Liceum Ogólnokształcące, obrał za patrona pułkownika Stanisława Hojnowksiego – żołnierza Września, który oddał życie w obronie Tomaszowa. Od roku 2005 szkoła szczyci się sztandarem, ufundowanym przez Radę Rodziców. Postać patrona sprawia, że młodzież naszej szkoły w sposób wyjątkowy kultywuje tradycje patriotyczne. W roku 2005 III Liceum Ogólnokształcące im. płk. Stanisława Hojnowskiego w Tomaszowie Mazowieckim zostało wyróżnione medalem Pro memoria za wybitne zasługi w utrwalaniu pamięci o ludziach i ich czynach w walce o niepodległość Polski podczas II wojny światowej i po jej zakończeniu , przyznanym przez Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych. W  tym samym roku placówkę wyróżniono również złotym Medalem Opiekuna Miejsc Pamięci Narodowejza opiekę nad miejscami walki i męczeństwa, przyznanym przez Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. W roku 2018, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, szkoła była pomysłodawcą oraz głównym organizatorem Wielkiego Testu1918, konkursu popularyzującego wiedzę na temat historii Polski w latach 1768 – 1923, adresowanego do mieszkańców powiatu i przeprowadzonego pod patronatem Starosty Tomaszowskiego.

Powołanie liceum ogólnokształcącego zbiegło się z wielkim otwarciem na problematykę integracji z Unią Europejską. Od roku 2003 działa powstały przy III Liceum Ogólnokształcącym Szkolny Klub Europejski, który corocznie organizuje cieszący się niesłabnącą popularnością wśród młodzieży niegdyś Dzień Europejski, dziś Dzień Narodów oraz propaguje tematykę unijną, współpracując z instytucjami pozarządowymi. Najciekawsze przedsięwzięcia proeuropejskie to m.in. obchody Europejskiego Dnia Dziecka, symulacja obrad Parlamentu Europejskiego, nadzorowana przez pracowników Polskiej Fundacji im. R.Schumana w Warszawie czy też spotkanie z pracownikami Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej w Łodzi.

O możliwościach rozwoju, jakie stworzyło powołanie III Liceum Ogólnokształcącego, świadczy poszerzenie oferty edukacyjnej. Szkoła, jako jedyna publiczna placówka w mieście, oferuje naukę języka obcego nowożytnego innego niż angielski, niemiecki i rosyjski – językiem tym jest język włoski.

Przystanek trzeci....