KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XXV

Teraz czeka nas mała przerwa wakacyjna. Dziękujemy wszystkim, którzy do tej pory wzięli udział w naszej zabawie i zapraszamy ponownie 30 lipca na kolejną porcję pytań. 

Czekamy na odpowiedzi pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Który z dowódców Konfederacji Barskiej jest nazywany ojcem amerykańskiej kawalerii ?
  2. Rozwiń skrót KEN.
  3. Podaj datę bitwy pod Zieleńcami ?
  4. W jakim mieście odobyły się obrady II sejm rozbiorowego ?
  5. Podaj nazwiska inicjatorów utworzenia Uniwersytetu Warszawskiego.
  6. Podaj datę śmierci Tadeusza Kościuszki.
  7. Kiedy minister spraw zagranicznych Sebastiani wypowiedział te słowa: Porządek panuje w Warszawie ?
  8. Między jakimi państwami została zawarta Konwencja Alvenslebena ?
  9. Jak nazywano masowe wysiedlenia Polaków z zaboru pruskiego pod koniec XIX wieku ?
  10. Podaj nazwę młodzieżowej organizacji niepodległościowej, która wydrębniła się z ZMP „Zet” w maju 1909 roku?
  11. Który z polityków brytyjskich powiedział w 1914 roku polskiemu wybitnemu pianiście Ignacemu Paderewskiemu: Nie ma żadnej nadziei na przyszłość dla Ojczyzny Pana ?
  12. Przedstawicielami jakiego ugrupowania politycznego byli: Maria Koszutska – Kostrzewa, Adolf Warszawski – Warski?
  13. Z jaką organizacją polityczną związany był Wojciech Korfanty ?
  14. Kto stanął na czele POW po aresztowaniu Kazimierza Sosnkowskiego ?
  15. Która z koncepcji granic państwa polskiego mówiła o przesunięciu granicy wschodniej jak najdalej na wschód i utworzeniu niepodległych państw narodowych: litewskiego, białoruskiego i ukraińskiego powiązanych sojuszami z Polską ?
  16. W której z łódzkich parafii pracował jako wikariusz ks. Ignacy Skorupka w latach 1918 – 1919 ?
  17. Za ojców sukcesu w Bitwie Warszawskiej uważa się trzech ważnych dowódców wojskowych . Podaj ich nazwiska.
  18. Kiedy Józef Piłsudski podał się do dymisji jako szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego i wycofał na parę lat z oficjalnego życia politycznego ?