KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XCII

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Gdzie wycofał się W. Ks. Konstanty z wiernymi mu wojskami podczas Nocy Listopadowej ?
  2. W jakim okresie gen. dyw. Jan Zygmunt Skrzynecki pełnił funkcję Wodza Naczelnego podczas Powstania Listopadowego ?
  3. Kiedy korpus gen. Dwernickiego przekroczył granicę austriacką ?
  4. Kto był dyplomatycznym wysłannikiem Rządu Narodowego w Wielkiej Brytanii podczas Powstania Listopadowego ?
  5. Gdzie miało miejsce ostatnie polskie zwycięstwo podczas Powstania Listopadowego ?
  6. Kto założył w Paryżu Towarzystwo Dobroczynności Dam Polskich ?
  7. Kto dowodził polskimi emigrantami podczas wyprawy sabaudzkiej ?
  8. W jaki sposób władze carskie próbowały zatrzeć miejsce pochówku Szymona Konarskiego ?
  9. Jak nazywał się organ kierowniczy Stowarzyszenie Ludu Polskiego ?
  10. Kiedy w Poznaniu powstał Związek Plebejuszy ?
  11. Na czyją cześć nazwano wieś polskich emigrantów w Turcji Adampolem ?
  12. Kiedy Prusacy aresztowali Ludwika Mierosławskiego ?
  13. Ilu demonstrantów zginęło podczas manifestacji na Placu Zamkowym 27 lutego 1861 roku ?
  14. Kiedy został stracony ks. Stanisław Brzóska ?
  15. W którym roku otworzono filię Banku Polskiego w Tomaszowie ?
  16. W jakim mieście ukazał się pierwszy numer pisma "Zaranie" ?
  17. Kto był autorem tego opisu: "Drohobycka atmosfera wzywała mnie do buntu. Brutalność złowrogich szubrawców, którzy robili wówczas karierę w Drohobyczu była tak jawna i publiczna, że nie trzeba było zaiste być socjalistą, ażeby znienawidzić tę zbrodniczą "produkcję"(...)Kiedym po raz pierwszy pojechał do Borysławia, wzdrygnąłem się na widok tego piekła ludzkiego. Nędzne lepianki, tonące w błocie, pełne zdziczałych i bydlęconych zupełnie chłopów, obdzieranych do krwi i wysysanych przez pośredników [...]"?
  18. Jaką funkcję pełnił autor powyższego opisu w zagłębiu naftowym w Drohobyczu w latach 80-tych XIX wieku?