KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XC

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Jakie wydarzenie przedstawia poniższy obraz: 
  2. W jakim korpusie wojskowym kształcił się w młodości Antoni Ostrowski ?
  3. Kiedy urodził się Juliusz Słowacki ?
  4. W jakim okresie gen. dyw. Józef Chłopicki pełnił funkcję wodza podczas Powstania Listopadowego ?
  5. W jakim państwie zostali internowani żołnierze gen. Dwernickiego podczas Powstania Listopadowego ?
  6. Kto wystrzałem z pistoletu zabił gen. Giełguda ?
  7. Z kim polscy emigranci zawarli porozumienie w sprawie udziału w powstaniu sabaudzkim  ?
  8. Kiedy powstało Stowarzyszenie Ludu Polskiego ?
  9. Jaki polski emisariusz nosił pseudonimy „Janusz Hejbowicz”, „Janusz Niemrawa” ?
  10. Kto był założycielem Związku Plebejuszy ?
  11. Jak brzmi polska nazwa tureckiej miejscowości Polonezköy ?
  12. Kto podjął decyzję o trójzaborowym powstaniu w 1846 roku ?
  13. Kiedy miał miejsce bunt studentów w Akademii Medycznej ?
  14. Gdzie został stracony ks. Stanisław Brzóska ?
  15. Skąd wziął nazwę tzw. ruch zaraniarski ?
  16. Kto był autorem tego stwierdzenia: "Zarówno bolszewikom, jak i Denikinowi jedno jest tylko do powiedzenia-jesteśmy potęgą, a wyście trupy. Mówiąc inaczej, językiem żołnierskim, dławcie się, bijcie się, nic mnie to nie obchodzi, o ile interesy Polski nie są zahaczane. A jeśli gdzie zahaczycie je, będę bił."?
  17. Jaki procent ludności II RP według spisu z 1921 roku stanowili Ukraińcy ?
  18. Kiedy został zamordowany Metropolita  Kościoła Prawosławnego w Polsce-Jerzy (Jaroszewski) ?