KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw X

Czekamy na odpowiedzi pod adresem test1918@op.pl

  1. W jakim paśmie górskim Karpat na terenie Polski zlokalizowane były okopy konfederatów barskich?
  2. Podaj datę II rozbioru Polski.
  3. Jaka formacja zbrojna brawurowo zdobyła pozycje artylerii rosyjskiej podczas bitwy pod Racławicami?
  4. Kto dowodził 1 Legią Legionów Polskich we Włoszech w 1797 roku?
  5. W jakich latach oficjalnie funkcjonowało Księstwo Warszawskie?
  6. Kto dowodził ostatnim oddziałem partyzanckim podczas Powstania Styczniowego?
  7. Kiedy urodził się Wojciech Korfanty?
  8. Kto był głównym ideologiem ruchu narodowego na ziemiach polskich w XIX/XX wieku?
  9. Jaką chorobę symulował Józef Piłsudski, po aresztowaniu przez Rosjan w 1900 roku?
  10. Na czele jakiej instytucji powołanej na mocy Aktu 5 Listopada stanął Wacław Niemojowski wnuk Bonawentury Niemojowskiego – jednego z liderów opozycji antycarskiej w czasach Królestwa Polskiego?
  11. Ostatnia bitwa Legionów Polskich to stoczona 15 lutego 1918 roku bitwa pod………. .
  12. Kiedy Rada Regencyjna (dokładna data) dokonała samorozwiązania i przekazała pełnię posiadanych uprawnień Józefowi Piłsudskiemu?
  13. W jakim mieście polscy posłowie do austriackiego parlamentu powołali Polską Komisję Likwidacyjną?
  14. Jaką funkcję pełnił Ferdynand Radziwiłł w wybranym w styczniu 1919 roku Sejmie Ustawodawczym?
  15. Który z angielskich polityków miał na konferencji w Wersalu powiedzieć: "Oddać Polakom śląski przemysł to jak dać małpie zegarek"?
  16. Ile kobiet zasiadało w Sejmie Ustawodawczym 1919 – 1922?
  17. Jaką nazwę nosił dworek w Sulejówku, w którym zamieszkiwał Józef Piłsudski z Rodziną?
  18. Jaką postać historyczną odtwarzał w filmie 1920 Bitwa Warszawska Bogusław Linda?