KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw VI

Prosimy uważnie przeczytać regulamin;) Każdego dnia liczy się poprawność odpowiedzi i czas jej udzielenia. Przypominamy, że zwycięzca jest wyłaniany na koniec tygodnia. Czekamy na odpowiedzi pod adresem test1918@op.pl

  1. Kiedy utworzono Komisję Edukacji Narodowej?
  2. Kto był Marszałkiem Sejmu Wielkiego?
  3. Z jakiej dynastii pochodził Książę Warszawski?
  4. O jakim dokumencie mówiono, że zdejmował chłopom kajdany razem z butami?
  5. Jaki stopień pokrewieństwa łączył Władysława i Antoniego Ostrowskiego?
  6. Kiedy miała miejsce bitwa pod Olszynką Grochowską?
  7. Kto był przywódcą stronnictwa politycznego zwanego Hotel Lambert?
  8. Z jakim stronnictwem politycznym był związany Marian Langiewicz?
  9. O czyje względy rywalizowali Józef Piłsudski i Roman Dmowski?
  10. Podaj datę przybycia do Warszawy uwolnionego z więzienia w Magdeburgu Józefa Piłsudskiego.
  11. Jak została nazwana powstała w 1917 roku we Francji Armia Polska?
  12. Ilu żołnierzy liczył „Patrol Beliny” Prażmowskiego, pierwszy oddział legionowy, który zapuścił się na teren Królestwa Polskiego?
  13. Na jakim obszarze odbyły się wybory do Sejmu Ustawodawczego 26 stycznia 1919 roku?
  14. Parlament jakiego kraju po raz pierwszy poruszył kwestię pełnej niepodległości Polski jako następstwa I wojny światowej?
  15. Podaj imię i nazwisko autora III wydania antologii ”Pieśni o Józefie Piłsudskim” obejmującej około 250 różnych utworów poświęconych Komendantowi.
  16. Podaj imię i nazwisko premiera Tymczasowego Rządu Ludowego Republiki Polskiej w Lublinie.
  17. Podaj datę wybuchu Powstania Wielkopolskiego.
  18. Z jakim państwem II Rzeczypospolita miała najdłuższą granicę?