KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXII

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Jak  inaczej jest nazywany Pałac na Wodzie w Warszawie ?
  2. W jakich latach Otto Magnus von Stackelberg kontrolował z ramienia Rosji Rzeczpospolitą ?
  3. Kto wydał zgodę na utworzenie lekkokonnego pułku żydowskiego w 1794 roku ?
  4. Kto został naczelnym wodzem armii Księstwa Warszawskiego po śmierci Ks.Józefa Poniatowskiego ?
  5. Jakiego stanowiska zaproponowanego przez cara Aleksandra nie przyjął gen.Dąbrowski w 1815 roku ?
  6. Podaj nazwę bitwy przedstawioną na obrazie: 
  7. Do jakiej wsi stoi skierowana tyłem figura Św.Nepomucena (Zagniewanego) w Chochołowie ?
  8. Kto był naczelnikiem wojennym województwa sandomierskiego w Powstaniu Styczniowym ?
  9. W jakich latach działała Socjalno-Rewolucyjna Partia „Proletariat” (II Proletariat) ?
  10. W jakich tomaszowskich szkołach wprowadzono jako wykładowy język polski w 1905 roku ?
  11. Kiedy została sformowana Brygada Strzelców Polskich w Bobrujsku ?
  12. Kiedy została powołałana Podkomisję do Spraw Zawieszenia Broni na Froncie Walk Polsko-Ukraińskich w Galicji Wschodniej ?
  13. Jakie państwa wzięły udział w Konferencji w Helsinkach 15 – 22 stycznia 1920 r. ?
  14. Jakie odznaczenie otrzymał Edward Rydz-Śmigły za przeprowadzenie operacji „Zima” ?
  15. Kogo dotyczył ten opis: Z grupy saperów, która (…) powstrzymała (…) natarcie bolszewickie (…) wyróżnił się (…), który swym zachowaniem pełnym odwagi i poświęcenia dodawał otuchy (…) żołnierzom.
  16. W jakim mieście urodził się Karol Wojtyła ?
  17. Kto stał na czele  tzw. „bałachowców” ?
  18. Kiedy podał się do dymisji rząd L.Skulskiego ?