KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test-zestaw CVII

Dzisiaj publikujemy ostatni zestaw naszej zabawy z historią. Dziekujemy wszystkim, którzy wzięli w niej udział. W sumie do dnia dzisiejszego wpłynęło 346 odpowiedzi na publikowane zestawy. Laureaci tej formy konkursowej zostaną powiadomieni drogą mailową. Uroczyste wręczenie naród nastąpi 10 listopada 2018 roku podczas Koncertu Niepodległościowego w kinie Włókniarz. Mamy nadzieję, że była to dla Państwa taka sama przygoda jak dla Nas;)!

Na odpowiedzi na ostatni 107 zestaw czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Na jakim pomniku ufundowanym przez Ignacego Jana Paderewskiego znajdował się napis: Praojcom na chwałę, braciom na otuchę ?
  2. Kto dowodził odsieczą dla Lwowa, która dotarła do miasta 20 listopada 1918 roku ?
  3. Kogo Kardynał Aleksander Kakowski scharakteryzował w ten sposób: (...) to typowy Polak. Co do istnienia Boga ma poważne wątpliwości, a jednoczesnie do Matki Bożej bardzo gorące nabożeństwo ?
  4. Ilu uczniów i studentów poległo w obronie Lwowa do 20 listopada 1918 roku ?
  5. O jakiej nekropolii Kornel Makuszyński napisał: Na te groby powinni z daleka przychodzić pielgrzymi, by się uczyć miłości do Ojczyzny!
  6. Jakie odznaczenie otrzymał dwukrotnie Witold Pilecki za zasługi podczas wojny polsko-bolszewickiej ?
  7. Kto był organizatorem i dowódcą oddziałów strzelców podhalańskich w II RP ?
  8. Kiedy Józef Piłsudski uroczyście odebrał buławę marszałkowską ?
  9. W ramach jakich obchodów odbyła się ta uroczystość ?
  10. Kto był autorem tego fragmentu wiersza: Polsko, nie jesteś ty już niewolnicą! Lecz czemś największem, czem być można: Sobą!