KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Pytania: Konkurs Wiedzy "Odzyskanie Niepodległości Przez Polskę"

Oto zestaw 10-ciu pytań. Na odpowiedzi czekamy pod adresem: niepodlegla1918@op.pl

 

1. Po ilu latach niewoli Polska odzyskała niepodległość?

2. Kto był dowódcą Pierwszej Brygady Legionów Polskich ?

3. Który punkt orędzia prezydenta Stanów Zjednoczonych T. Woodrowa Wilsona mówił o konieczności utworzenia niepodległego państwa polskiego ?

4. W 1917r. w Paryżu powstał Komitet Narodowy Polski, który wkrótce stał się oficjalnym przedstawicielstwem polskim za granicą. Kto stanął na jego czele?

5. Skąd (z jakiej miejscowości) wyruszyła I Kompana Kadrowa 6 sierpnia 1914r.?

6. Ile było powstań śląskich?

7. W jakim mieście znajduje się pomnik zwieńczony sylwetką orła zrywającego się do lotu, na którego cokole umieszczona jest tablica „ Poległym Legionistom Piłsudskiego – Towarzysze Broni"?

8. Powstanie Wielkopolskie wybuchło 27 grudnia 1918r. w związku z przyjazdem do Poznania dzień wcześniej bardzo znanej polskiej osobistości. Podaj imię i nazwisko.

9.W trakcie Bitwy Warszawskiej zginął pod Ossowem pełniący posługi kapłańskie ksiądz. Podaj jego imię i nazwisko.

10. Kto został dowódcą powstałej we Francji tzw. „Błękitnej Armii” ?