KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kongres polonistów i bibliotekarzy

"Ja Tobie a ty mnie" ("Gra w statki" G. Wróblewskiego) - to główna myśl, która przyświecała organizatorom tegorocznego Kongresu, odbywającego się w Warszawie 25 listopada 2016 roku. Wybitni profesorowie, aktorzy, twórcy, redaktorzy, a wśród nich:prof. Halina Zgółkowa, prof. Tadeusz Zgółka,  Emilian Kamiński, Jacek Dehnel, Andrzej Maleszka, Grzegorz Miecugow czy dr Agnieszka Tomasik zwracali uwagę na tendencje zachodzące we współczesnym języku. Jako ważny zakres działań współczesnych pedagogów wskazano dbałość o poprawność polskiej mowy wśród uczniów. Podpowiadali, jak wykorzystać teksty kultury i nowe media do praktycznej nauki języka jako narzędzia efektywnej komunikacji.

W przerwie między tzw. panelami, każdy uczestnik mógł wziąć udział w rozmowie z prelegentami, którzy chętnie odpowiadali na pytania nauczycieli, jako specjaliści służyli radą.

Niezwykle wartościowy był wykład pana Tomasza Fijałkowskiego pt. "Rozwijanie kompetencji metodycznych nauczyciela w celu podniesienia poziomu wyników sprawdzianu i egzaminów zewnętrznych". Z pewnością zostanie  wykorzystany jako cenny materiał dydaktyczny w pracy z młodzieżą ZSP nr 8. Udział w Kongresie wzięły panie: Izabela Szymańska i Monika Migała (na zdjęciu ze znanym współczesnym pisarzem Jackiem Dehnelem).