KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zdrowie na talerzu.

Zdrowie na talerzu czyli wpływ odżywiania na nasze zdrowie. Wartościowe składniki pokarmowe oraz chemiczne dodatki do gotowych produktów spożywczych

Czy wiecie, że od 2007 roku dzień 8-ego listopada obchodzony jest jako Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania? Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, informowania o konsekwencjach złej diety. Z tej okazji opiekunowie koła ekologiczno- przyrodniczego apelują do całej społeczności szkolnej o kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych i przypominają zasady zdrowego odżywiania.

 „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” te słowa Hipokratesa, ojca medycyny są jeszcze bardziej aktualne teraz niż ponad dwa tysiące lat temu. Badania naukowe jasno potwierdzają, że niektóre złe nawyki żywieniowe mogą nas doprowadzać do ciężkich i przewlekłych chorób, podczas gdy zdrowa i zbilansowana dieta, oparta na nieprzetworzonej i pełnowartościowej żywności, bogatej w antyoksydanty i błonnik pokarmowy, znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się problemów ze zdrowiem.

O zachowanie zdrowej diety wzmacniającej odporność powinniśmy pamiętać zwłaszcza teraz w dobie panującego koronawirusa. Żadne leki i suplementy nie zastąpią bowiem  zdrowej diety, ruchu na świeżym powietrzu czy odpowiedniej dawki snu i wypoczynku.

W obliczu wszechobecnego koronawirusa, poza stosowaniem się do  zaleceń dotyczących noszenia maseczek, wzmożonej higieny rąk, ograniczenia kontaktów międzyludzkich czy zasad kwarantanny, warto stymulować nasz układ odpornościowy, sięgając po produkty zawierające odpowiedni zestaw witamin i minerałów, a także antyoksydanty.

Warzywa i owoce w diecie są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ze względu na różnorodność dostarczanych przez nie składników.

Jednym z nich jest beta-karoten, czyli substancja, która przekształca się w witaminę A. Działanie witaminy A na układ odpornościowy wiąże się ze wzmocnieniem odpowiedzi immunologicznej w przypadku wtargnięcia do organizmu toksyn i innych obcych substancji.

Dobrymi źródłami beta-karotenu, a więc prowitaminy A, są m.in. marchew, bataty, szpinak, jarmuż, brokuły, dynie, mango, morele, wątroba i tran.

Witamina C jest także znana ze swojego działania stymulującego odporność. Dzieje się tak, ponieważ wspomaga ona proces różnicowania się limfocytów na konkretne typy – odpowiednie do rozpoczęcia właściwej reakcji immunologicznej. Dodatkowo witamina C zwiększa liczbę przeciwciał obecnych we krwi, wpływając na ogólne wzmocnienie odporności na infekcje. Naturalne źródła witaminy C to kiwi, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, kapusta, brokuły, brukselka, natka pietruszki, a także papryka.

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrych infekcji oddechowych. Reguluje ona produkcję białka, które zabija czynniki chorobotwórcze, w tym bakterie i wirusy. Witamina D wpływa też na liczbę i aktywność limfocytów NKT, które również ograniczają rozprzestrzenianie się patogenów. W celu dostarczenie tego cennego dla zdrowia i samopoczucia składnika możemy sięgnąć po następujące produkty: tłuste ryby, tran, jaja, mleko i jego przetwory.

Cynk mobilizuje działanie układu immunologicznego, dzięki czemu można szybciej pozbyć się objawów typowych dla przeziębienia. Ten mikroelement znajdziemy w fasoli, ciecierzycy, soczewicy, tofu, orzechach, kiełkach pszenicy, jogurtach, owocach morza i mięsie tj. wołowina, wieprzowina, ciemne mięso drobiowe.

Prawidłowe działanie układu immunologicznego w dużej mierze zależy również od białka, które jest ważnym budulcem przeciwciał i komórek odpowiadających za reakcję odpornościową. Dobrym źródłem białek roślinnych oraz zwierzęcych są produkty, takie jak ryby, jajka, drób, wołowina, mleko, serek wiejski, soczewica, jogurty, fasola czy orzechy.

Na wydolność układu odpornościowego wpływa także mikrobiom, czyli mikroorganizmy zamieszkujące ludzki organizm. W celu przywrócenia jego równowagi należy sięgać po prebiotyki i probiotyki. Do popularnych naturalnych probiotyków należą jogurty i kefiry, ale możemy też sięgnąć po chleb na zakwasie, kapustę kiszoną. Spośród prebiotyków warto wymienić produkty z pełnych ziaren, cebulę, czosnek, szparagi, karczochy, pory, a także banany.

W celu zminimalizowania negatywnych czynników wpływających na nasze zdrowie powinniśmy pamiętać o piciu wody. Nawet lekkie odwodnienie wpływa niekorzystnie na stan fizyczny ciała, dlatego zaleca się regularnie sięgać po różne płyny, w szczególności wodę, ale też zupy i produkty zawierające dużo wody, w tym owoce i warzywa.

Substancjami osłabiającymi naszą odporność są natomiast: alkohol, nadmiar soli, cukru i kofeiny w diecie!!!

Warto pamiętać, że w dobie panującego koronawirusa, możemy zachorować także na innego choroby. Aby chronić przed nimi nasz organizm, powinniśmy stosować się do następujących zaleceń:

Zdrowie na talerzu czyli wpływ odżywiania na nasze zdrowie. Wartościowe składniki pokarmowe oraz chemiczne dodatki do gotowych produktów spożywczych

Czy wiecie, że od 2007 roku dzień 8-ego listopada obchodzony jest jako Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania? Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, informowania o konsekwencjach złej diety. Z tej okazji opiekunowie koła ekologiczno- przyrodniczego apelują do całej społeczności szkolnej o kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych i przypominają zasady zdrowego odżywiania.

 „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” te słowa Hipokratesa, ojca medycyny są jeszcze bardziej aktualne teraz niż ponad dwa tysiące lat temu. Badania naukowe jasno potwierdzają, że niektóre złe nawyki żywieniowe mogą nas doprowadzać do ciężkich i przewlekłych chorób, podczas gdy zdrowa i zbilansowana dieta, oparta na nieprzetworzonej i pełnowartościowej żywności, bogatej w antyoksydanty i błonnik pokarmowy, znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się problemów ze zdrowiem.

O zachowanie zdrowej diety wzmacniającej odporność powinniśmy pamiętać zwłaszcza teraz w dobie panującego koronawirusa. Żadne leki i suplementy nie zastąpią bowiem  zdrowej diety, ruchu na świeżym powietrzu czy odpowiedniej dawki snu i wypoczynku.

W obliczu wszechobecnego koronawirusa, poza stosowaniem się do  zaleceń dotyczących noszenia maseczek, wzmożonej higieny rąk, ograniczenia kontaktów międzyludzkich czy zasad kwarantanny, warto stymulować nasz układ odpornościowy, sięgając po produkty zawierające odpowiedni zestaw witamin i minerałów, a także antyoksydanty.

Warzywa i owoce w diecie są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ze względu na różnorodność dostarczanych przez nie składników.

Jednym z nich jest beta-karoten, czyli substancja, która przekształca się w witaminę A. Działanie witaminy A na układ odpornościowy wiąże się ze wzmocnieniem odpowiedzi immunologicznej w przypadku wtargnięcia do organizmu toksyn i innych obcych substancji.

Dobrymi źródłami beta-karotenu, a więc prowitaminy A, są m.in. marchew, bataty, szpinak, jarmuż, brokuły, dynie, mango, morele, wątroba i tran.

Witamina C jest także znana ze swojego działania stymulującego odporność. Dzieje się tak, ponieważ wspomaga ona proces różnicowania się limfocytów na konkretne typy – odpowiednie do rozpoczęcia właściwej reakcji immunologicznej. Dodatkowo witamina C zwiększa liczbę przeciwciał obecnych we krwi, wpływając na ogólne wzmocnienie odporności na infekcje. Naturalne źródła witaminy C to kiwi, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, kapusta, brokuły, brukselka, natka pietruszki, a także papryka.

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrych infekcji oddechowych. Reguluje ona produkcję białka, które zabija czynniki chorobotwórcze, w tym bakterie i wirusy. Witamina D wpływa też na liczbę i aktywność limfocytów NKT, które również ograniczają rozprzestrzenianie się patogenów. W celu dostarczenie tego cennego dla zdrowia i samopoczucia składnika możemy sięgnąć po następujące produkty: tłuste ryby, tran, jaja, mleko i jego przetwory.

Cynk mobilizuje działanie układu immunologicznego, dzięki czemu można szybciej pozbyć się objawów typowych dla przeziębienia. Ten mikroelement znajdziemy w fasoli, ciecierzycy, soczewicy, tofu, orzechach, kiełkach pszenicy, jogurtach, owocach morza i mięsie tj. wołowina, wieprzowina, ciemne mięso drobiowe.

Prawidłowe działanie układu immunologicznego w dużej mierze zależy również od białka, które jest ważnym budulcem przeciwciał i komórek odpowiadających za reakcję odpornościową. Dobrym źródłem białek roślinnych oraz zwierzęcych są produkty, takie jak ryby, jajka, drób, wołowina, mleko, serek wiejski, soczewica, jogurty, fasola czy orzechy.

Na wydolność układu odpornościowego wpływa także mikrobiom, czyli mikroorganizmy zamieszkujące ludzki organizm. W celu przywrócenia jego równowagi należy sięgać po prebiotyki i probiotyki. Do popularnych naturalnych probiotyków należą jogurty i kefiry, ale możemy też sięgnąć po chleb na zakwasie, kapustę kiszoną. Spośród prebiotyków warto wymienić produkty z pełnych ziaren, cebulę, czosnek, szparagi, karczochy, pory, a także banany.

W celu zminimalizowania negatywnych czynników wpływających na nasze zdrowie powinniśmy pamiętać o piciu wody. Nawet lekkie odwodnienie wpływa niekorzystnie na stan fizyczny ciała, dlatego zaleca się regularnie sięgać po różne płyny, w szczególności wodę, ale też zupy i produkty zawierające dużo wody, w tym owoce i warzywa.

Substancjami osłabiającymi naszą odporność są natomiast: alkohol, nadmiar soli, cukru i kofeiny w diecie!!!

Warto pamiętać, że w dobie panującego koronawirusa, możemy zachorować także na innego choroby. Aby chronić przed nimi nasz organizm, powinniśmy stosować się do następujących zaleceń:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu.

Aktywność fizyczna

Poza żywieniem dla naszego zdrowia bardzo ważna jest codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30–45 minut dziennie. Korzyści zdrowotne zapewnia regularne wykonywanie umiarkowanej aktywności aerobowej, takiej jak np. spacer, jazda na rowerze, pływanie, wchodzenie po schodach. Łącznie z dobrze zbilansowanym żywieniem, aktywność ruchowa korzystnie wpływa na zdrowie i pozwala zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym, m.in. rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia zarówno nadwagi, jak i otyłości.