KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zaproszenie do udziału w Grze Miejskiej i Konkursie Historycznym

Szanowni Państwo!

Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej „Batalion Tomaszów” po raz kolejny serdecznie  zaprasza uczniów i nauczycieli Naszej Szkoły do wzięcia udziału w Projekcie „Obrona Tomaszowa Mazowieckiego – Wrzesień 1939” będącego realizacją zadania publicznego w ramach podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej na podstawie umowy z Gminą Miasto Tomaszów Mazowiecki.

W związku z 82-tą rocznicą wybuchu II wojny światowej chcemy przypomnieć wydarzenia, które miały miejsce w Tomaszowie Mazowieckim i jego okolicach podczas Wojny Obronnej 1939 roku. Chcemy przybliżyć przebieg walk 45 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych w Równem i okoliczności śmierć jego dowódcy płk. Stanisława Piotra Hojnowskiego 6-7 września 1939 roku w obronie Tomaszowa Mazowieckiego. Jest to mało znany epizod walk polskich żołnierzy z niemiecką V kolumną, choć upamiętniony inskrypcją na Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie.  W działaniach odniesiemy się również do materiałów źródłowych   zgromadzonych w tomaszowskich instytucjach oraz obiektów miejskich związanych z omawianym okresem.

Projekt „Obrona Tomaszowa Mazowieckiego – Wrzesień 1939” przewiduje organizację dwóch przedsięwzięć historyczno-kulturalnych w miesiącu wrześniu 2021 roku, dla uczczenia Bohaterów poległych w okresie Wojny Obronnej 1939 roku. Będą one skierowane są do wszystkich mieszkańców miasta Tomaszowa Mazowieckiego.

W skład Projektu wchodzi:

a) przeprowadzenie w formie elektronicznej Konkursu Historycznego „Tomaszów Mazowiecki- Wrzesień 1939”, dla indywidualnych uczestników i rodzin w dniu 6 września 2021 roku;

b) Gra Miejska „Obrona Tomaszowa Mazowieckiego – Wrzesień 1939” dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych 10 września 2021 roku, w trakcie której uczniowie pokonają trasę związaną z walkami 45 Pułku Piechoty w obronie Tomaszowa w dniach 6/7 września 1939 roku oraz Miejscami Pamięci Narodowej na terenie Miasta;

c) podsumowanie całego Projektu, które nastąpi w dniu 10 września 2021 roku w Filii Miejskiego Centrum Kultury-Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim, a głównymi punktami programu będą:

-prezentacja uzbrojenia i umundurowania grup rekonstrukcji historycznej

-prelekcja dotycząca postaci płk. Stanisława Hojnowskiego i 45 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych w Równem

-wręczenie nagród laureatom konkursu i gry miejskiej

-poczęstunek dla uczestników Projektu w formie integracyjnego ogniska

-stanowisko promocyjne 9 Łódzkiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Partnerzy Projektu:

-Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

-Łódzki Odział Instytutu Pamięci Narodowej

-Miejska Biblioteka Publiczna im. Teresy Gabrysiewicz-Krzysztofikowej w Tomaszowie Mazowieckim

-Miejskie Centrum Kultury w Tomaszowie Mazowieckim

-Muzeum Miejskie im. Antoniego hr. Ostrowskiego w Tomaszowie Mazowieckim

-Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej „Tobie Ojczyzno”

-Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 8 w Tomaszowie Mazowieckim

-25 Brygada Kawalerii Powietrznej

-9 Łódzka Brygada Obrony Terytorialnej.

Pragniemy również podkreślić, że ta formuła upowszechniania historii cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród tomaszowskich uczniów i nauczycieli biorących udział w podobnej formule w 2019r i 2020r.  Szczegóły w regulaminach i załącznikach.

Ważne: W związku z zagrożeniem pandemią prosimy o zachowanie dystansu społecznego i stosowanie środków ochrony osobistej przez uczestników, a organizator zapewni środki dezynfekcji do rąk.

Serdecznie zapraszamy do udziału w Projekcie.

Koordynator Projektu – Piotr Dębicki                                                             

Prezes SRH „Batalion Tomaszów”- Jacek Kalinowski

Regulamin Gry Miejskiej-Obrona Tomaszowa 1939r

Karta Zgłoszeniowa do Gry Miejskiej-Obrona Tomaszowa 1939r

Regulamin konkursu Tomaszów Mazowiecki- Wrzesień 1939r

Oświadczenia