KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XXXVII

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Co przedstawia poniższa fotografia: 
  2. Kto z ramienia KEN dokonał reformy Akademii Krakowskiej za panowania S.A.Poniatowskiego ?
  3. Kto był autorem komedii politycznej Powrót posła ?
  4. Co było przyczyną wybrania Tomasza Wawrzeckiego Najwyższym Naczelnikiem Siły Zbrojnej Narodowej podczas Insurekcji Kościuszkowskiej ?
  5. Który z Korpusów Wielkiej Armii podczas wyprawy na Rosję w 1812 roku nazywano polskim ?
  6. W jakich latach funkcjonował w Królestwie Polskim Bank Polski ?
  7. Kto za stłumienie Powstania Listopadowego otrzymał tytuł Księcia Warszawskiego ?
  8. W jakich latach na ziemiach polskich działało stronnictwo Białych ?
  9. Kto krył się pod pseudonimem Teodor Tomasz Jeż ?
  10. Kiedy urodził się Bolesław Wieniawa-Długoszowski ?
  11. Kto jest bohaterem tej anegdoty: Poszedłem pewnego razu do nędznej jurty , w której przebywała cyganka, trudniąca się wróżbiarstwem , zamawianiem i leczeniem. Zachciało się popatrzeć w przyszłość. – Powróż, babo – rzekłem. Cyganka nie dała się prosić. Coś tam mruczała, skrzeczała i wreszcie ujęła mnie za rękę. Gdy jednak spojrzała na dłoń, twarz się jej wykrzywiła strachem, czy też zdziwieniem. Krzyknęła tylko: Cariom budziesz! – i uciekła.
  12. Jaki numer nosił Pułk Piechoty C.K. podczas I wojny światowej składający się 80 % z Polaków, który był nazywany familiarnie Cwancygierami ?
  13. Podaj rok objęcia przez Rydza-Śmigłego funkcji komendanta głównego POW.
  14. W którym roku powstała Republika Komańczańska ?
  15. W którym roku został uroczyście odsłonięty w Tomaszowie pomnik Tadeusza Kościuszki ?
  16. Z kim Polacy walczyli pod Skoczowem w 1919 roku ?
  17. Po którym powstaniu doszło do ostatecznego podziału terytorium Górnego Śląska pomiędzy Polskę i Niemcy ?
  18. Podaj datę zawarcia przez Polskę pierwszego sojuszu wojskowego z Rumunią.