KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XXVIII

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Kto był władcą Prus podczas I rozbioru Polski ?
  2. Kto był inicjatorem powstania Komisji Edukacji Narodowej ?
  3. Podaj datę uchwalenia przez Sejm Wielki Prawa o miastach.
  4. Jak nazywała się centralna władza cywilna podczas Powstania Kościuszkowskiego ?
  5. W jakich latach trwała I wojna polska w okresie napoleońskim ?
  6. Kto dowodził polskimi oddziałami w bitwie pod Stoczkiem podczas Powstania Listopadowego ?
  7. W którym roku zostało założone Liceum Krzemienieckie ?
  8. Który polityk niemiecki był inicjatorem tzw. Konwencji Alvenslebena ?
  9. Jakiego miejsca w naszym mieście dotyczy ten opis z 1901 roku: „Coraz się więcej wgłębiasz w gaj uroczy, idąc ścieżkami nadpilicznych zboczy. Aż wreszcie stajesz i patrzysz przed siebie, olśnione blaskiem słonecznych promieni, wielkie się źródło seledynem mieni. I pytasz serca – czym ja jest już w niebie?”
  10. Jaki dokument nazywa się manifestem dwóch cesarzy ?
  11. Podaj datę bitwy pod Rokitną.
  12. Która polska puszcza stała się w czasie I wojny światowej największym zakładem produkcji drewna dla gospodarki wojennej Niemiec ?
  13. W jakim pasmie górskim znajduje się Przełęcz Legionów ?
  14. Czego nie zdążył wypić Józef Piłsudski w Marcinkowicach na skutek ataku rosyjskiego?
  15. Podaj nazwisko brytyjskiego wojskowego, od 1919 roku szefa wojskowej misji brytyjskiej w Polsce, niezwykle zasłużonego dla sprawy polskiej( między innymi uczestniczył w transporcie broni z Węgier przez nieprzychylną Polsce Czechosłowację), który tak pokochał nasz kraj, że postanowił w nim zamieszkać na stałe.
  16. Podaj imię i nazwisko polityka przedstawionego na zdjęciu: 
  17. Podaj dokładną datę podpisania dodatkowego protokołu do Traktatu Wersalskiego zatwierdzającego wschodnią granicę II RP?
  18. Z ilu izb składał się Parlament II RP według Konstytucji Marcowej ?