KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XVI

Czekamy na odpowiedzi pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Jak władze austriackie uzasadniały zajęcie starostwa spiskiego w trakcie Konfederacji Barskiej ?
  2. Jaką powierzchnię Polski w km2 zajęła Rosja podczas II rozbioru ?
  3. Podaj datę Insurekcji Wileńskiej podczas Powstania Kościuszkowskiego.
  4. Podaj datę nadania Konstytucji Księstwa Warszawskiego.
  5. Komu był początkowo poświęcięcony hymn Boże, coś Polskę ?
  6. Kiedy jest obchodzony Dzień Podchorążego?
  7. Kto w 1863 roku zarządził brankę do wojska rosyjskiego ?
  8. Podaj nazwę utworu z którego pochodzi cytat :Kto ty jesteś? Polak mały. Jaki znak twój? Orzeł biały.
  9. Kto jest autorem dramatu Warszawianka ?
  10. Akt 5 listopada ogłosiło dwóch cesarzy. Podaj ich imiona.
  11. Kto swoim osobistym majątkiem finansował i poręczał polską działalność niepodległościową we Francji w czasie I wojny?
  12. Jak brzmiała oficjalna nazwa wojsk polskich podległych Radzie Regencyjnej?
  13. Które z państw jako jedyne uznało rząd Jędrzeja Moraczewskiego ?
  14. Która z partii politycznych, powstała w grudniu 1918 roku w swoim programie opowiadała się przeciwko niepodległości Polski?
  15. Kto był pierwszym dowódcą rozpoczętego 27 grudnia 1918 roku Powstania Wielkopolskiego ?
  16. Które artykuły traktatu wersalskiego mówiły o powstaniu Wolnego Miasta Gdańska ?
  17. Kto dowodził w bitwie pod Zadwórzem polskimi żołnierzami ?
  18. Podaj dokładną datę zabójstwa Prezydenta Gabriela Narutowicza w warszawskiej Zachęcie.