KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XLV

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Podaj datę największej bitwy pod Lanckoroną podczas Konfederacji Barskiej ?
  2. W którym roku założono osadę Kuźnice Tomaszowskie ?
  3. Jakie wydarzenie upamiętnia poniższy obraz: 
  4. Ile było wydań Gazety Rządowej podczas Powstania Kościuszkowskiego ?
  5. Jakie państwa podpisały w 1797 roku tajny artykuł, w którym zobowiązały się do nieprzywracania nazwy Królestwa Polskiego ?
  6. Kto był twórcą pierwszego polskiego muzeum narodowego po utracie niepodległości ?
  7. Kto był pierwszym dowódcą pułku polskich szwoleżerów gwardii w okresie wojen napoleońskich ?
  8. Kto był pierwszym i jedynym księciem-namiestnikiem autonomicznego Wielkiego Księstwa Poznańskiego ?
  9. Gdzie znajdowała się siedziba Wielkiego Księcia Konstantego w okresie Królestwa Kongresowego ?
  10. W którym roku zostało zawiązane Sprzysiężenie Wysockiego ?
  11. Po upadku jakiego powstania władze carskie zlikwidowały Liceum Krzemienieckie?
  12. Kiedy przeprowadzono uwłaszczenie chłopów w Królestwie Kongresowym ?
  13. Kiedy zwiadowcy Bieliny wrócili do Krakowa ze zwiadu na terenie zaboru rosyjskiego ?
  14. Kto w 1914 roku był Prezesem Komitetu Wykonawczego Komitetu Narodowego Polskiego ?
  15. Do jakiego państwa zgłosiła akces Republika Komańczańska w 1918 roku ?
  16. W jakiej obecnie dzielnicy Katowic miało siedzibę dowództwo II powstania śląskiego ?
  17. Jaki organ władzy w Rosji deklarował :pełne prawo stanowienia o swoim losie według własnej woli i że wierny układom ze swymi sprzymierzeńcami, wierny wspólnym planom walki przeciwko światu germańskiemu, chciwemu walki, dopomoże do utworzenia niezawisłego państwa polskiego ze wszystkich terytoriów, w których Polacy tworzą większość, jako rękojmię trwałego pokoju w przyszłej, nowo zorganizowanej, Europie.
  18. Jakiego kandydata w wyborach prezydenckich w 1922 roku wystawiła PPS ?