KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw XL

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Co przedstawia poniższe zdjęcie: 
  2. W którym roku Julian Ursyn Niemcewicz napisał komedię polityczną Powrót posła ?
  3. Kto nazywał Tadeusza Kościuszkę „bestią” ?
  4. Kto był władcą Prus podczas III rozbioru Polski ?
  5. Komu Napoleon I polecił wzniecenie powstania w Wielkopolsce przeciwko Prusom ?
  6. Podaj datę powołania Rządu Tymczasowego Królestwa Polskiego podczas Powstania Listopadowego.
  7. W jakich latach trwała budowa Cytadeli Warszawskiej ?
  8. Kiedy miała miejsce bitwa pod Kostangalią ?
  9. W jakiej dzielnicy Tomaszowa Mazowieckiego znajduje się najstarszy zabytek w mieście ?
  10. Podaj datę powstania Komitetu Narodowego Polskiego.
  11. Jak nazywała się pierwsza regularna prorosyjska formacja zbrojna podczas I wojny światowej ?
  12. Jaki pułk Pułk Piechoty C.K. podczas I wojny światowej składający się 80 % z Polaków nazywany był przez władze austriakie Góralami ?
  13. Kto jest bohaterem tego opisu: Po kryzysie przysięgowym (…) został zdegradowany do stopnia szeregowca i wcielony do armii austro-węgierskiej. Ponieważ miał wykształcenie lekarskie władze postanowiły go w tym kierunku wykorzystać wysyłając do Cieszyna, gdzie w szpitalu wojskowym pełnił obowiązki ordynatora oddziału chorób wewnętrznych. Jak sam później żartobliwie wspominał miał na tym polu same sukcesy, bowiem „chorym” aplikował: od pępka w górę – aspirynę, od pępka w dół – rycynę.
  14. W jakim regionie miało miejsce tzw. Powstanie Oleskie ?
  15. Do jakiego państwa chcieli przyłączyć Republikę Komańczańską Łemkowie ?
  16. Podaj datę podpisania pierwszego po odzyskaniu niepodległości przez Polskę sojuszu z Francją.
  17. Ile procent terytorium plebiscytowego Górnego Śląska przypadło ostatecznie Polsce w wyniku decyzji Rady Ambasadorów ?
  18. Jakiego kandydata w wyborach prezydenckich w 1922 roku wystawiło Polskie Stronnictwo Ludowe „Piast” ?