KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw V

Czekamy na odpowiedzi pod adresem test1918@op.pl

  1. Jakie państwa wzięły udział w I rozbiorze Polski?
  2. Kiedy miała miejsce bitwa pod Zieleńcami?
  3. Gdzie zapadła decyzja o utworzeniu Księstwa Warszawskiego?
  4. Który z uczestników Powstania Listopadowego był również autorem projektu i budowniczym Kanału Augustowskiego?
  5. Które tajne stowarzyszenie młodzieży polskiej w XIX wieku głosiło hasło: "Ojczyzna, Nauka, Cnoty"?
  6. Jakie stronnictwo polityczne rozpoczęło Powstanie Styczniowe?
  7. Kiedy urodził się Józef Piłsudski?
  8. Kto był autorem Myśli nowoczesnego Polaka?
  9. Efektem jakiej rewolucji było utworzenie Polskiej Macierzy Szkolnej?
  10. Jaką nazwę nosił krążownik, którym 25 grudnia 1918 roku przybył do Gdańska Ignacy Jan Paderewski ?
  11. Jaką popularną nazwę nosiła miękka okrągła czapka z daszkiem noszona przez Legionistów?
  12. Jak nazywamy uczniów i harcerzy walczących z Ukraińcami w obronie Lwowa?
  13. Z iloma państwami graniczyła polska w 1922 roku?
  14. Kto został Dyktatorem III Powstania Śląskiego?
  15. Na ile lat był wybierany Prezydent RP zgodnie z zapisami konstytucji marcowej?
  16. Jak nazywał się najsłynniejszy adiutant Józefa Piłsudskiego?
  17. Podaj dokładną datę śmierci Gabriela Narutowicza, pierwszego Prezydenta II RP.
  18. Podaj dokładną datę plebiscytu na Górnym Śląsku.