KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXXXVI

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Kogo przedstawia poniższy obraz: 
  2. Kto był autorem dzieła: Listy patriotyczne do Jaśnie Wielmożnego ex-kanclerza Zamoyskiego, prawa układającego, pisane ?
  3. Kogo dotyczył ten opis: "Wystawcie sobie człowieka dobrego wzrostu, pleczystego, zawsze w mundurze opiętego, głos chrapliwy jak u ropuchy, nos zadarty u mopsa, na głowie skośno wsadzony kapelusz stosowany z kogutkiem [...].Utrzymywano wszędzie, że on kochał Polaków; a dobrze tę miłość porównywano do psotnego dziecka, które lubi cacka i lalki, aby je tłuc i psuć."?
  4. Kto był autorem powyższego opisu ?
  5. Jak nazywał się carski Komisarz przy Radzie Stanu w Królestwie Polskim ?
  6. Kto był twórcą Towarzystwa Kredytowego i Banku Polskiego w Królestwie Kongresowym ?
  7. Kto złośliwie stwierdził, że poemat Kajetana Koźmiana Ziemiaństwo , to: tysiąc wierszy o sadzeniu grochu.
  8. Obrona jakiego miasta w Syrii była ostatnią bitwą gen.Józefa Bema ?
  9. Gdzie w Tomaszowie mieściły się koszary rosyjskie i lazaret dla jeńców podczas Powstania Styczniowego ?
  10. Na jakim cmentarzu w Paryżu został pochowany Jarosław Dąbrowski ?
  11. W którym roku Jan Matejko namalował obraz Konstytucja 3 Maja 1791 roku ?
  12. Z jakim miastem był związany od 1902 roku wynalazca Jan Szczepanik ?
  13. Kiedy po raz pierwszy użyto sformułowania Mitteleuropa ?
  14. Jaki znany pisarz odmówił podpisania tzw.protestu lozańskiego ?
  15. Kto stał na czele Francusko-Polskiej Misji Wojskowej podczas I wojny światowej ?
  16. Gdzie przedarła się przez austriackie pozycje II Brygada na froncie wschodnim ?
  17. Ilu żołnierzy rozbroiła tomaszowska POW na dworcu kolejowym w listopadzie 1918 roku ?
  18. Kto był przewodniczącym klubu Polskiego Zjednoczenie Ludowego w Sejmie RP z 1919 roku ?