KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXXXV

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Siedziba jakiej instytucji mieści się obecnie w miejscu urodzenia Józefa Wybickiego ?
  2. Kto był autorem tej autoprezentacji: "Wyjechaliśmy razem nie z równych pobudek, Napoleon na Elbę, ja-prosto do Rudek. Tęskniłem za obozem…nudziłem się przeto, I żeby coś robić zostałem poetą."
  3. W którym roku powstała szkoła Akademiczno-Górnicza w Kielcach ?
  4. Kiedy została wprowadzona cenzura prewencyjna w Królestwie Kongresowym ?
  5. Kto pełnił funkcję ministra przychodów i skarbu w Królestwie Polskim od 1821 roku?
  6. Jaką funkcję pełnił Nikołaj Nowosilcow od 1824 roku ?
  7. Kto był przywódcą Związku Kosynierów skazanym przez Prusaków na 6 lat więzienia za działalność patriotyczną ?
  8. Gdzie zmarł Fryderyk Chopin ?
  9. Kto był dowódcą Polskiego Legionu w Siedmiogrodzie podczas Wiosny Ludów ?
  10. Kiedy w Galicji zniesiono stan oblężenia ze względu na Powstanie Styczniowe ?
  11. Patronem jakiej szkoły w Tomaszowie Mazowieckim jest Jarosław Dąbrowski ?
  12. Jakie ugrupowanie popierało koncepcję trializmu w Galicji ?
  13. W jakich latach Jan Matejko namalował obraz Jan Sobieski pod Wiedniem ?
  14. Kiedy po raz pierwszy na świecie Polacy dokonali skroplenia azotu ?
  15. Kto był propagatorem idei Mitteleuropy podczas I wojny światowej?
  16. Jaka opcja polityczna dominowała w Radzie Miejskiej w Tomaszowie w 1919 roku ?
  17. Kto stoi za Józefem Piłsudskim na poniższym zdjęciu: 
  18. Kto był przewodniczącym klubu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych w Sejmie RP z 1919 roku ?