KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXXIX

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Kiedy Marcello Bacciarelli otrzymał polski indygenat oraz polski herb ?
  2. Który z targowiczan pojedynkował się w młodości z Casanovą z powodu włoskiej tancerki Cassaci ?
  3. Kiedy po raz pierwszy w dokumentach została użyta nazwa Tomaszów ?
  4. Jak potocznie nazywano konfederację na Sejmie, której Marszałkami zostali generał Andrzej Mokronowski i Andrzej Ogiński ?
  5. Kiedy w Księstwie Warszawskim został wprowadzony Kodeks Napoleona ?
  6. Kto zastąpił gen.bryg. Ignacego Prądzyńskiego na stanowisku Naczelnego Wodza ?
  7. Kiedy Sejm Galicyjski wydał wiernopoddańczy adres kończący się słowami: Przy Tobie Najjaśniejszy Panie stoimy i stać chcemy ?
  8. Czyje okoliczności śmierci zostały opisane w ten sposób: „Jeśli w ogóle zamazanie hańby lub obelgi w naszym stuleciu przez poranienie lub śmierć jest anachronizmem barbarzyńskim, to pojedynek w takich okolicznościach i z takim człowiekiem jak B. był po prostu – wyrafinowanym mordem. Nie cofam wyrazu, dodaj jeszcze, że nie tyle przeciwnik, co własny sekundant i przyjaciel B. (podający się potem za rzekomego przyjaciela B., przyp. red.) zasłużył wobec sądu historii i własnego nawet sumienia na wyrok wiekuistego potępienia. cały ten wypadek tyle w sobie mieści potwornej zbrodni, że pióro wypada z drżącej ręki, a myśl ze wstrętem odwraca się od zagłębiania w tę ciemnię występku. O! biada narodowi, który obojętnie patrzy na swoich bohaterów i przewodników! po trzykroć biada tym, którzy przyczynili się do ich zgłady. Cześć pamięci Stefana B.! Gdy inni zginęli z rąk tłuszczy moskiewskiej – on jeden poniósł śmierć od własnych rodaków, i to wedle wszelkich form usankcjonowanych przez – dobrze i wysoko urodzonych.”
  9. Jakie ziemie podczas rozbiorów nazywano "Polskim Piemontem" ?
  10. Jacy polscy uczeni po raz pierwszy dokonali skroplenia azotu ?
  11. Kiedy powstał Szwajcarski Komitet Pomocy Ofiarom Wojny w Polsce ?
  12. Mundur jakiej formacji przedstawia poniższe zdjęcie: 
  13. Kiedy ogłoszono tzw.protest lozański ?
  14. Jak nazywał się pierwszy kapelan Legionów Polskich ?
  15. Co było powodem wielkiego strajku w Warszawie 14 lutego 1918 roku ?
  16. W jakich obozach internowano pojmanych oficerów i żołnierzy II Brygady w 1918 roku ?
  17. Ile głosów zdobył Kazimierz Morawski w wyborach prezydenckich 20 grudnia 1922 roku ?
  18. Kiedy ukształtowała się Marynarka Wojenna jako samodzielny rodzaj Sił Zbrojnych ?