KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXXII

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Kogo nazywano litewskim Pułaskim ?
  2. Gdzie obecnie znajduje się ten portret: 
  3. Kto zamieszkiwał w Warszawie w latach 1801-1804 jako jako hrabia de Lille ?
  4. Na mocy jakiego traktatu powstało Wolne Miasto Gdańsk w 1807 roku ?
  5. Kto był autorem tych słów: Bóg mi powierzył honor Polaków, Bogu go tylko oddam.
  6. Kto w latach 1815–1830 był wodzem naczelnym Wojska Polskiego ?
  7. Uczestnicy jakiego stowarzyszenia byli postawieni w stan oskarżenia o zdradę stanu przed Sądem Sejmowym w Królestwie Kongresowym ?
  8. Które z ugrupowań emigracyjnych po Powstaniu Listopadowym chciało odbudować Polskę w oparciu o własne siły całego społeczeństwa polskiego ?
  9. Jak inaczej jest nazywany tzw. „Wielki Manifest” TPD ?
  10. Który cesarz był entuzjastycznie witany w Krakowie w 1880 roku ?
  11. W jakim celu przyjechał w 1901 roku do Tomaszowa car Mikołaj I ?
  12. Kto był pierwszym dowódcą II Korpus Polskiego w Rosji ?
  13. Kiedy Józef Piłsudski wydał Odezwę do mieszkańców byłego Wielkiego Księstwa Litewskiego ?
  14. Kiedy Rada Narodowa Księstwa Cieszyńskiego ogłosiła objęcie władzy na Śląsku Cieszyńskim ?
  15. Do kogo Józef Piłsudski wygłosił ten toast: Panie Prezydencie, jako jedyny oficer polski służby czynnej, który dotąd nigdy przed nikim nie stawał na baczność, staję oto na baczność przed Polską, którą Ty reprezentujesz, wznosząc toast: Pierwszy Prezydent Rzeczypospolitej niech żyje! 
  16. Kiedy została podjęta decyzja Ligi Narodów w Sprawie Górnego Śląska ?
  17. Ile mandatów poselskich uzyskał PPS w 1922 roku ?
  18. Jak nazywała się pierwsza córka Józefa Piłsudskiego ?