KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXXI

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl

  1. Gdzie konfederaci barscy ogłosili akt detronizacji S.A.Poniatowskiego ?
  2. Jaką decyzję Stanisława Augusta Poniatowskiego skomentował w ten sposób Ks.Józef Poniatowski : „Na taką nikczemność nie byłem przygotowany” ?
  3. Co zrobił gen.Karol Kniaziewicz na wieść o pokoju w Lunéville ?
  4. Ile razy został powołany Sąd Sejmowy w Królestwie Kongresowym ?
  5. Podaj oficjalną przyczynę śmierci W.Ks. Konstantego ?
  6. Jak nazywał się syn Berka Joselewicza, który wziął udział w Powstaniu Listopadowym ?
  7. Kto był twórcą tajnego komitetu o nazwie Zemsta Ludu ?
  8. Jak nazywał się organ kierowniczy TPD ?
  9. Gdzie znajdował się odsłonięty 29 listopada 1841 roku tzw.„pomnik hańby” ?
  10. Z jakim wydarzeniem jest związany poniższy obraz: 
  11. Kiedy został rozwiazany I Korpus Polski w Rosji ?
  12. Jak nazywała się siła zbrojna Rady Delegatów Robotniczych w Dąbrowie Górniczej ?
  13. W jakiej dziedzinie nauki specjalistą był Ignacy Mościcki ?
  14. Kiedy została podpisana ugoda polsko-czechosłowacka, na mocy której została wysłana na Zaolzie Komisja Międzysojusznicza ?
  15. Kto był dowódcą bolszewickiej 1 Armii Konnej ?
  16. Do kogo Józef Piłsudski zwrócił się tymi słowami: Może nastać chwila-mówił Marszałek-kiedy będzie miał Pan przeciwko sobie nie tylko opinię świata, ale i Polski. Może nastąpić chwila, że nawet ja zmuszony będę pójść przeciw Panu. Trzeba to wszystko wziąć na siebie. Tego nie mogę rozkazać. Takch rzeczy się nie rozkazuje.
  17. Kiedy podpisano polsko-sowieckie preliminaria pokojowe w Rydze ?
  18. Ile mandatów poselskich uzyskał Blok Mniejszości Narodowych Rzeczypospolitej Polskiej w 1922 roku ?