KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LXV

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Skąd w znacznej większości rekrutowali się żołnierze Legionów Polskich we Włoszech ?
  2. Który uczestnik Konfederacji Barskiej zdradził plany przygtowywania powstania przez Kościuszkę Prusakom, a przez nich Rosjanom ?
  3. Kiedy zmarł gen.Jan Henryk Dąbrowski ?
  4. Ilu polskich generałów zgineło z rąk powstańców w Noc Listopadową ?
  5. Kto wypowiedział te słowa przed swoją egzekucją:Gdybym miał sto lat żyć, wszystkie bym ofiarował mojej Ojczyźnie.
  6. Kim z wykształcenia był Joachim Lelewel ?
  7. Kiedy zostało utworzone Towarzystwo Demokratyczne Polskie ?
  8. Kiedy wybuchło Powstanie Chochołowskie ?
  9. Jakie wydarzenie jest przedstawione na poniższym obrazie:
  10. Kiedy miała miejsce bitwa pod Opatowem podczas Powstania Styczniowego ?
  11. Jak nazywała się pierwsza kobieta profesor na paryskiej Sorbonie ?
  12. Kto sprawował Naczelne Dowództwo Wojsk Sprzymierzonych na Górnym Śląsku ?
  13. Podaj dokładną datę plebiscytu na Warmii i Mazurach?
  14. Jak nazywały się mieszane jednostki polsko-niemieckie składająca się po połowie z Polaków i Niemców na Górnym Śląsku w 1920 roku ?
  15. W jakiej miejscowości odbyły się rokowania pomiędzy polskim rządem, a bolszewikami w X-XII 1919 roku ?
  16. Kiedy powołano pierwszy rząd Winentego Witosa ?
  17. W jakim mieście powstał Tymczasowy Komitet Rewolucyjny Polski ?
  18. Jakie odznaczenia otrzymał premier Jędrzej Moraczewski za udział w wojnie polsko-bolszewickiej 1920 roku ?