KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw LVII

Na odpowiedzi czekamy pod adresem: test1918@op.pl .

  1. Do którego roku działała Szkoła Rycerska w Warszawie ?
  2. Kogo przedstawia poniższy obraz: 
  3. Członkiem jakiego radykalnego ugrupowania politycznego był gen.Józef Zajączek podczas Powstania Kościuszkowskiego ?
  4. Czyją córką była druga żona malarza Piotr Michałowskiego ?
  5. W jakich latach istniał pułk polskich szwoleżerów gwardii w okresie wojen napoleońskich ?
  6. Kiedy został zawarty sojusz zwany Świętym Przymierzem ?
  7. Kto był autorem tych słów: „Polacy! Wybiła godzina zemsty. Dziś umrzeć lub zwyciężyć potrzeba! Idźmy, a piersi wasze niech będą Termopilami dla wrogów” ?
  8. Podczas jakiej bitwy Powstania Listopadowego poległ gen.Franciszek Żymirski ?
  9. Z jakiej wsi pochodził Jakub Szela ?
  10. Kto zniósł stan wojenny wprowadzony na terenie Królestwa Polskiego po upadku Powstania Listopadowego ?
  11. Kiedy została założona Socjalno-Rewolucyjna Partia „Proletariat”( I Proletariat) ?
  12. W jakiej armii odbył przeszkolenie Edward Rydz-Śmigły w latach 1910-11 ?
  13. Na czyje ręce złożył dymisję Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej ?
  14. Jaką funkcję pełnił w rządzie lubelskim Stanicław Thugutt ?
  15. Kiedy Józef Piłsudski mianował Stanisława Szeptyckiego szefem Sztabu Generalnego ?
  16. Przeciwko komu była skierowana polsko-łotewska operacja „Zima” ?
  17. Kiedy niemieckie bojówki dokonały zbrojnej napaści na Hotel „Lomnitz” ?
  18. Kto był dowódcą 7 Brygada Jazdy, która pierwsza, samowolnie wkroczyła do Kijowa ?