KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw IX

Z okazji Mundialu kilka specjalnych pytań;) Czekamy na odpowiedzi pod adresem test1918@op.pl

  1. Jak nazywał się najstarszy polski klub piłkarski założony we Lwowie?
  2. Jak nazywa się najstarszy obecnie funkcjonujący klub piłkarski w Warszawie?
  3. Rozwiń skrót PZPN.
  4. Podaj datę kongresu założycielskiego PZPN?
  5. Kiedy Polska rozegrała pierwszy oficjalny mecz międzynarodowy po odzyskaniu niepodległości?
  6. Jaki był wynik w/w spotkania?
  7. Z jakim krajem w oficjalnym meczu towarzyskim wygraliśmy po raz pierwszy po odzyskaniu niepodległości?
  8. Jaki był wynik w/w spotkania?
  9. W którym roku PZPN został członkiem FIFA?
  10. Jakiemu krakowskiemu klubowi piłkarskiemu kibicowali Józef Piłsudski i Karol Wojtyła?
  11. Jaką nazwę nosił organ polskiej władzy utworzony przez Niemcy i Austro – Węgry 12 września 1917 roku?
  12. Podaj datę powstania Polskiej Komisji Likwidacyjnej.
  13. Kiedy wybuchło I Powstanie Śląskie?
  14. Kto został wybrany marszałkiem Sejmu Ustawodawczego 14 lutego 1919 roku?
  15. O czym zadecydował zorganizowany w lipcu 1920 roku plebiscyt ludności na Warmii i Mazurach?
  16. Kto stanął na czele zorganizowanego na ziemiach białoruskich w 1917 roku I Korpusu Polskiego?
  17. Podaj imię i nazwisko wybitnego angielskiego pisarza, autora powieści „Człowiek, który był Czwartkiem”, ogromnego sympatyka Polski i Polaków, który kilka miesięcy po zakończeniu I wojny światowej, pisał: "Wolna Polska jest potrzebna dla istnienia wolnej Europy, a szczególnie dla istnienia wolnej Anglii".
  18. Które miejsce w Europie zajmowała Polska pod względem powierzchni w okresie międzywojennym?