KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielki Test - Zestaw IV

Czekamy na odpowiedzi pod adresem test1918@op.pl

  1. Kogo porwali konfederaci barscy 3 listopada 1771 roku?
  2. Podaj datę III rozbioru Polski?
  3. Kto dowodził wyprawą wielkopolską podczas Powstania Kościuszkowskiego?
  4. Podczas jakiej bitwy poległ Ks. Józef Poniatowski?
  5. Jakiej dzielnicy Warszawy bronił gen. Józef Sowiński podczas Powstania Listopadowego?
  6. Jak nazywano zbrojne wystąpienie chłopów przeciwko szlachcie w 1846 roku?
  7. Z ilu ochotników, składał się oddział złożony z Tomaszowian, na którego czele w maju 1863 roku stanął Aleksander Lange?
  8. W jakim mieście została założona Polska Partia Socjalistyczna?
  9. Kiedy urodził się Wincenty Witos?
  10. Szczypiorniak to gra w piłkę ręczną. Skąd wywodzi się ta nazwa?
  11. Czyj przyjazd do Poznania stał się jedną z przyczyn wybuchu Powstanie Wielkopolskiego w 1918 roku?
  12. Jakie stanowisko piastował w latach 1918 – 1922 Józef Piłsudski?
  13. Podaj imię i nazwisko księdza, który zginął w trakcie Bitwy Warszawskiej pełniąc posługi kapłańskie.
  14. Kto w listopadzie 1918 roku dowodził siłami polskimi broniącymi Lwowa?
  15. O jaki obiekt w maju 1921 roku powstańcy stoczyli najkrwawszą bitwę podczas III Powstania Śląskiego?
  16. Kto jest autorem koncepcji federacyjnej granic państwa polskiego?
  17. Mundur oficerów Wojska Polskiego II RP był koloru zielonego. Jakiego koloru mundur nosił Józef Piłsudski?
  18. Z jakim krajem Polska toczyła spór Śląsk Cieszyński w 1919 roku?