KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Technicy Analitycy prezentują domowe areometry

Na jednej z ostatnich lekcji praktycznych klasa 1 TA (Technik Analityk) wykonywała areometry. Areometr to przyrząd do bezpośredniego pomiaru gęstości cieczy, który wykorzystuje prawo Archimedesa. Nasza pracownia wyposażona jest w dokładne areometry laboratoryjne, które  wyglądają tak jak jeden z przedstawionych na zdjęciach (ten na niebieskim tle). Tym razem jednak uczniowie wykonywali sami takie przyrządy pomiarowe w domach. W tym celu musieli przygotować materiał, który ma gęstość mniejszą niż woda, np. styropian lub korek od butelki, drewniany lub plastikowy patyczek, który służył jako podziałka oraz obciążnik, np. plastelina lub metalowe wkręty. Należało tak połączyć te elementy, żeby całość pływała po wodzie, a lustro cieczy dotykało patyczka. Następnie ten sam areometr uczniowie zanurzyli w roztworze cukru w wodzie. Natychmiast zaobserwowali ze sprzęt nie zanurzył się tak samo jak w wodzie, lecz był zdecydowanie bliżej lustra cieczy. Świadczyło to o tym, że gęstość roztworu cukru jest większa od gęstości wody.

Uczniowie klasy 1TA (Technik Analityk) zgodnie stwierdzili, że zadanie nie było łatwe, jednak wszystkim udało poprawnie wykonać to zadanie i wyciągnąć poprawne wnioski z zadania. Poniżej prezentujemy kilka najlepszych prac.