KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Teatr „Za kurtyną” w widowisku historyczno – muzycznym pt. „Szklane domy”

10 listopada 2018 roku w przededniu wielkiej, 100-tnej rocznicy odzyskania Niepodległości przez Polskę aktorzy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 8, we współpracy z Powiatowym Centrum Animacji Społecznej uczcili to wyjątkowe wydarzenie. Rozpoczęło się ono od podsumowania Wielkiego Testu Historycznego-1918, nad którym patronat objął Starosta Tomaszowski Pan Mirosław Kukliński. Po uroczystym wręczeniu nagród na niezwykle klimatycznej scenie tomaszowskiego kina „Włókniarz” pojawili się aktorzy teatru „Za kurtyną”. Tym razem wystąpili w widowisku historyczno-muzycznym „Szklane domy” w reżyserii pani Izabeli Szymańskiej. Każdy, kto zna grupę artystów, działającą przy PCAS wie, że oprócz musicalowego repertuaru, angażują się w inicjatywy, którym przyświecają idee pamięci o prawdzie historycznej, o wielkich Polakach, ich poświęceniu i dążeniu do wolności.
Młodzi aktorzy po kolei otwierali bolesne karty historii, od powstania listopadowego, styczniowego, poprzez wojnę polsko-bolszewicką, ciężkie czasy okupacji niemieckiej, i wreszcie okres komunizmu. Mimo trudnej historii Polacy nigdy nie zatracili ducha walki. Ciągle gotowi byli nieść ofiarę, nawet tę najwyższą. Wydarzenia rozgrywane na scenie były nad wyraz wiarygodne – autentyczne stroje z epok, polskie mundury żołnierskie, mundury hitlerowskie, a także ZOMO. Do tego niezwykle profesjonalnie wykonane utwory muzyczne: „Warszawianka”, „Śpiewka 1920”, piosenki z czasów okupacji, „Gdzie są kwiaty tamtych lat”, „Ta nasza młodość”, wzruszająca scena tańca i towarzysząca mu piosenka „Janek Wiśniewski padł”, ale też pełna symboliki sceneria. Wszystko to stworzyło atmosferę wspomnień oraz wzruszeń, które zagościły w sercach widzów. Na koniec aktorzy wykonali piosenkę wraz z publicznością „Żeby Polska była Polską”. Ta wyjątkowa pieśń stała się emocjonalną i duchową zapowiedzią świętowania dnia 11 listopada 2018 roku, podczas obchodów rocznicowych w naszym ukochanym Tomaszowie Mazowieckim.
Na scenie wystąpili: Elżbieta Rudzka, Kaja Kołodziejska, Sandra Toczek, Szymon Pietruszczak, Iga Krawczyk, Monika Kmita, Adrianna Zakrzewska, Aleksandra Kszczot, Bartosz Łyś, Daria Pawełkiewicz, Dawid Reszka, Dominik Witek, Donata Zielińska, Grzegorz Gruszecki, , Igor Latoszek, Julia Żurowska, Kacper Borkowski, Marcin Bielas, Mateusz Adamus, Patrycja Szczepanik, Weronika Sowik, Wiktoria Świech, Adam Głowacki. Obsługa techniczna Wiktor Weprzędz.
Teatr „Za kurtyną” serdecznie dziękuje:
Panu Grzegorzowi Przedborze i jego współpracownikom za profesjonalne nagłośnienie i światło. Dziękujemy, że możemy zawsze na panów liczyć. Dziękujemy panu Sławomirowi Szymańskiemu za niezawodną pomoc techniczną. Dyrektorom: PCAS pani Elżbiecie Łojszczyk i ZSP nr 8 panu Tomaszowi Migale za wszelką pomoc i wzorową komunikację. Dziękujemy również pani Annie Popłońskiej za stworzenie scenerii, a panom Andrzejowi Wołczykowi i Michałowi Stecowi ze Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej „Batalion Tomaszów” za udostępnione mundury. Za wykonanie zdjęć dziękujemy Sebastianowi Kierebińskiemu.
Serdecznie podziękowania kierujemy do Naczelnik Wydziału Oświaty pani Beaty Stańczyk, która zawsze dodaje otuchy aktorom i docenia naszą pracę.
Wszystkim, którzy wyrazili wobec artystów ciepłe słowa, serdecznie dziękujemy. Państwa obecność i wsparcie są dla aktorów teatru i opiekuna ogromną motywacją; budują wiarę, że warto pracować dla szczytnych idei.