KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Światowy Dzień Walki z AIDS

Z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 1 grudnia uroczyście obchodzimy Światowy Dzień Walki z AIDS. Jego celem jest uwrażliwienie społeczeństwa na problem oraz solidaryzowanie się z ludźmi dotkniętymi tą chorobą.

Od 12 lat z okazji 1 grudnia na całym świecie przeprowadzana jest kampania, mająca za zadanie zwrócenie oczu całego świata na problem HIV/AIDS.

Symbolem solidarności z osobami żyjącymi z HIV i AIDS i ich bliskimi jest Czerwona Kokardka – nieodłączny element obchodów Światowego Dnia AIDS.

 

Co musisz wiedzieć o HIV i AIDS bez względu na to, gdzie mieszkasz i pracujesz………

Liczba osób zakażonych HIV wciąż wzrasta. Nieleczone zakażenie HIV prowadzi do AIDS. Wbrew obiegowej opinii na ryzyko zakażenia HIV narażeni mogą być wszyscy – bez względu na wiek, płeć, orientację seksualną, religię i rasę.

W związku z tym, wiedza na temat HIV i AIDS jest niezbędna każdemu człowiekowi.

 Od początku epidemii włożono dużo wysiłku i przeznaczono wiele środków na walkę z HIV i AIDS. Zaprocentowało to ogromnymi postępami w leczeniu zakażeń HIV.

Dziś, dzięki nowoczesnej terapii antyretrowirusowej, zakażenie nie powinno już kojarzyć się z szybką i nie-uchronną śmiercią. Obecnie osoby zakażone, które przyjmują leki antyretrowirusowe (ARV), mogą normalnie pracować, zakładać rodziny, mieć zdrowe dzieci. Jeśli są pod stałą opieką specjalisty i są leczone zgodnie ze wskazaniami medycznymi, żyją tak długo, jak osoby niezakażone. Wiele osób żyjących z HIV nie mówi o swoim zakażeniu innym ludziom w obawie przed ich reakcją. Nawet rodziny i partnerzy życiowi tych osób spotykają się z brakiem zrozumienia oraz dyskryminacją, zarówno w pracy, jak i życiu prywatnym. (patrz: inf. „ Co musisz wiedzieć o HIV i AIDS- Krajowe Centrum ds. AIDS)

Więcej informacji ma temat AIDS można uzyskać na stronie Krajowego Centrum ds. AIDS  

https://aids.gov.pl/hiv_aids/swiatowydzienaids/

https://www.aids.gov.pl/kampanie/1test.2zycia/strefadlakobiet/pliki/co_musisz_wiedziec_o_hiv_i_aids.pdf

 

W związku z przypadającymi obchodami Światowego Dnia Walki z AIDS przygotowany został dla uczniów naszej szkoły quiz dotyczący wiedzy o tej chorobie i wywołującym ją wirusie HIV. W ostatnim czasie w mediach niewiele mówi się o tej chorobie, a przecież problem walki z AIDS nie zniknął. Warto przypomnieć młodzieży o sposobach zakażania się wirusem HIV w celach profilaktycznych, jak również w celu uwrażliwienia ich na losy osób zakażonych. W ramach działań koła ekologiczno-przyrodniczego p. Barbara Karasińska oraz p. Agnieszka Ziółek przygotowały dla chętnych  uczniów quiz w wersji online, który pozwolił uczniom sprawdzić posiadaną przez nich wiedzę  w tym zakresie. Do quizu przystąpiło łącznie 71 uczniów z klas: 1A, 1B, 1P, 1TA, 2AP, 2BP, 2CP, 2TP, 2BG, 3B. Każdy z nich mógł sprawdzić swój wynik i prawidłowe odpowiedzi bezpośrednio po odesłaniu pracy. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą na ten temat.