KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Analitycy na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego

Dnia 14. 11. 2019 r. część klasy III TA – technik analityk , wzięli udział w zajęciach na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach w  zakładzie chemii organicznej tejże uczelni.

Rozpoczęliśmy zajęcia od wykładu dr hab.Mariusza Urbaniaka pt. „Metody analizy związków organicznych” dotyczącego jednej z najważniejszej analizy spektralnej w analizie związków organicznych, a mianowicie NMR. Magnetyczny rezonans został nam zaprezentowany również od strony zastosowań pratktycznych. Poznaliśmy zasadę działania, między innymi , tomografu.

Zajęcia praktyczne w laboratorium poświęcone były kolejnej  w analizie związków organicznych metodzie – analizie  masowej. Zaprezentowany został nam sprzęt oraz zasada działania. Dowiedzieliśmy się o możliwościach pomiarowych tego aparatu oraz o jego wykorzystaniu praktycznym.