KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:

1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Kontakt”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. klauzula informacyjna znajduje się również w linku „Klauzula informacyjna” w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

230. rocznica Konstytucji 3-go Maja 1791r.-pytania konkursowe

Zapraszamy do naszej zabawy z historią. Oto zestaw 10 pytań konkursowych:

1.Kto był Marszałkiem Sejmu Wielkiego w latach 1788-1792? 

2.Podaj autora i dzieło  z którego pochodzi ta ta opinia z 1790r.:Z samych panów zguba Polaków. Oni rządowego posłuszeństwa cierpieć nie chcąc, bez wykonania zostawili prawo (...) Rzeczpospolita obywatelów zmienia się w Rzeczpospoltą łupieżców, zdrajców, krzywoprzysiężców, jurgieltników (...)

3.W którym roku miała miejsce manifestacja przedstawicieli polskich miast zwana „czarną procesją” i kto stał na jej czele? 

4.Kto był autorem tego pamfletu politycznego: Stanęło sto tysięcy wojska. Bogu chwała! Teraz to będzie Polska po Europie brzmiała ! Stanęło sto tysięcy wojska. Są żołnierze. Bogu chwała! Gdzież oni? Gdzieżby? Na papierze! 

5.Jaka dynastia miała przejąć tron polski po śmierci króla Stanisława Augusta Poniatowskiego według Konstytucji 3-go Maja ? 

6.O jakiej postaci utrwalonej na obrazie Jana Matejki Konstytucja 3 maja w okresie Sejmu Wielkiego biskup kamieniecki Adam Stanisław Krasiński miał powiedzieć: ogolić łeb wariatowi i odesłać do czubków

7.Wymień imiona i nazwiska trzech głównych polskich inicjatorów konfederacji targowickiej w 1792r. 

8.Jaką kwotę przekazał hrabia Tomasz Ostrowski na rzecz armii polskiej przygotowującej się do wojny w obronie Konstytucji w 1792r.? 

9.Po jakiej bitwie król Stanisław August Poniatowski ustanowił order Virtuti Militari ? 

10.Jaką decyzję Stanisława Augusta Poniatowskiego skomentował w ten sposób Ks. Józef Poniatowski :Na taką nikczemność nie byłem przygotowany

Na odpowiedzi czekamy pod adresem 3maja1791@op.pl do 4 maja 2021 roku do godz.24:00.

Pamiętajcie, że liczy się poprawność i czas. Powodzenia!